Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Κρυμμένα διαμάντια #6 - Το "Ασημένιο τραγούδι" του Λεωνίδα Μαριδάκη

Στη μηνιαία, σταθερή στήλη με τίτλο "Κρυμμένα διαμάντια" θα παρουσιάζονται τραγούδια που ουδέποτε έγιναν "σουξέ", αλλά παρολαυτά είναι αξιόλογα και τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από άλλα που είναι γνωστά σε όλους. Τραγούδια που ατύχησαν να μην πολυπαίζονται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τραγούδια που θεωρούνταν "συμπληρώματα" για να κλείσει η 14άδα ή 12 άδα ενός δίσκου, τραγούδια που και οι ίδιοι οι τραγουδιστές, στων οποίων την προσωπική δισκογραφία ανήκουν, δεν τα στήριξαν στις ζωντανές τους εμφανίσεις. Ψάχνουμε και βρίσκουμε λοιπόν "διαμάντια στα σκουπίδια και στον υπόνομο", όπως λέει και η Μαριανίνα Κριεζή. Ψάχνουμε για τα λεγόμενα "αδικημένα τραγούδια".

Με καθυστέρηση 10 - και πλέον - ημερών η στήλη "Κρυμμένα διαμάντια" που είναι αφιερωμένη στα κατά τον γράφοντα παραμελημένα τραγούδια έρχεται και πάλι για να μας θυμίσει ένα υπέροχο τραγούδι ενός αγνώστου (δυστυχώς) στο ευρύ κοινό δημιουργού. Τα "Κρυμμένα διαμάντια" Ιουνίου (#5) που τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι (δηλαδή η εξεταστική) είναι πλέον και αυτά στη θέση τους.

***

Μια ανάρτηση του αγαπητού BOSKO στο εξαιρετικό του ιστολόγιο "Άσματα και Μιάσματα" σχετικά με τα νέα τραγούδια του Λεωνίδα Μαριδάκη ήταν αρκετή για να μου υπενθυμίσει ένα τραγούδι από τον προηγούμενο δίσκο του που το θεωρώ από τα πολύ "αδικημένα" των τελευταίων ετών.

"Ασημένιο τραγούδι"

Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Στίχοι: Allen Ginsberg
Ερμηνεία: Φοίβος Δεληβοριάς
Δίσκος: "Αβάδιστα" (2005)

Το 2005 ο Νίκος Ξυδάκης ανέλαβε την παραγωγή της πρώτης προσωπικής δισκογραφικής δουλιάς του τραγουδοποιού Λεωνίδα Μαριδάκη. Ήταν ο δίσκος με τίτλο "Αβάδιστα" που ξεχώρισε για τις jazz, latin-jazz, bosa, swing συνθέσεις του Μαριδάκη πάνω σε στίχους δικούς του αλλά και ποιητών όπως ο Γκινζμπεργκ, ο Ρουμί, ο Εμρέ.


Πριν δύο χρόνια περίπου άκουσα ένα τραγούδι από τον δίσκο αυτό, το "Ασημένιο τραγούδι", σε ερμηνεία Φοίβου Δεληβοριά, από τον "Μελωδία FM". Με είχε εντυπωσιάσει αυτός ο jazzy-swing ρυθμός και πραγματικά ένιωσα ότι η επιλογή του Δεληβοριά σαν ερμηνευτή για αυτό το κομμάτι ήταν τέλεια. Όντας σίγουρος ότι το τραγούδι αυτό δεν ανήκει στην προσωπική δισκογραφία του Δεληβοριά άρχισα να ψάχνω σε ποιόν δίσκο περιέχεται κι έτσι έμαθα μερικά πράγματα και για τον δημιουργό Λεωνίδα Μαριδάκη. Δυστυχώς οι συμμετοχές γνωστών ονομάτων σε δίσκους πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών λειτουργούν μερικές φορές λίγο... ανάποδα. Αφού κάποιοι σταθμοί έπαιξαν το εν λόγω κομμάτι για λίγο καιρό σαν συμμετοχή του Δεληβοριά σε δίσκο άλλου καλλιτέχνη, μετά κάπου χάθηκε. Και ο ίδιος ο Δεληβοριάς νομίζω σπανίως το παίζει στις δικές του συναυλίες. Κρίμα γιατί το θεωρώ ένα πολύ όμορφο τραγούδι, ξεχωριστό για την ελληνική δισκογραφία των τελευταίων ετών.


Ακούστε το κι εσείς και πείτε μου αν σας άρεσε τόσο όσο εμένα:





Κι εδώ μια live εκτέλεση στον "Ιανό" από τον ίδιο τον Λεωνίδα Μαριδάκη με τη συνοδεία μόνο του πιάνου:





Δείτε όλες τις αναρτήσεις της στήλης αυτής εδώ

4 σχόλια:

BlackForest είπε...

Ήχος με επιρροές από μουσικές του κόσμου, αρμονικά δεμένος με προσεκτικά επιλεγμένο λόγο.
Όντως, το ωραίο "Ασημένιο τραγούδι" του πρώτου cd, άφησε στα μετόπισθεν τον υπόλοιπο δίσκο.
Είθε με την καινούρια δουλειά, ο καλλιτέχνης να πάρει τη ρεβάνς!

Stepas είπε...

Έτσι ακριβώς είναι BlackForest. Μουσικές επιρροές από διαφορετικά είδη και λόγος ποιητικός, προσεκτικά επιλεγμένος. Αναμένουμε τον νέο δίσκο με ενδιαφέρον!

Σ’ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο!

Leonidas Maridakis είπε...

Να είστε καλά παιδιά! Οι κυνηγοί διαμαντιών, τη σήμερον ημέρα, είναι πιο πολύτιμοι και από τα ίδια τα διαμάντια : ))
Όμορφο και με πολύ αγάπη γραμμένο το ποστ. Thanks Stepa + καλή συνέχεια.
Λεωνίδας Μ.

Stepas είπε...

Πολύ ευχάριστη έκπληξη το σχόλιό σου Λεωνίδα! Πραγματικά με τιμούν τα καλά σου λόγια!

Σου εύχομαι να είσαι πάντα υγιής και δημιουργικός.

Να’σαι καλά!